"A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz."

 

(Albert Schweitzer)

 

Az ökologikus környezetbarát szemlélet megköveteli az alacsony energiatartalmú és újrahasznosított anyagok felhasználását. Hiszen a környezetkímélés nem csak azt jelenti, hogy a felépített házunknak nincs fogyasztása. Az építőanyagok túlnyomó többségének gyártása is komoly környezetterhelést jelent, nem beszélve a megsemmisítésükről. Ezen anyagok többsége nem újrahasznosítható és a bontásból keletkező hulladék veszélyes anyag, amit kezelni kell.

A NÉÉR ennél fogva komoly hangsúlyt fektet a Öko komponens összetételére, azaz a rendszerbe integrált ökologikus építőanyag összeállítására. Figyelembe kell vennünk a gyártás energia igényét, az  anyag tartósságát és újrahasznosíthatóságát.

 

Az Aktív komponenst úgy egészítettük ki, hogy a főfal szerkezetet készíthetjük újrahasznosított kisméretű tömör téglából vagy gépi vákuumos eljárással gyártott napon szárított agyag téglából. A kisméretű tömör tégla a második életét fogja élni az újra felhasználását követően de csak egyszer kellett kiégetni a téglát. Ezzel energiát takarítottunk meg. Mivel az anyag újrafelhasználható ezért a megsemmisítése sem jelent környezetterhelést. A napon szárított agyag téglával megtakarítottuk a kiégetéshez szükséges földgázt és egyéb energia források felhasználását. A vákuumos technológiának köszönhetően az anyag rendkívül tömör ettől fogva nő a tégla szilárdsága, hanggátlása és hőmegtartó képessége. A korabeli vályog téglákhoz hasonlóan továbbra is rendkívüli hatékonysággal képes szabályozni a párát.

Téglagyár falain belül  sorakozó téglák
Raklapon lévő vályogtéglák
Téglafal

A főfalszerkezeti rendszeren túl már az aktív komponensben is jelentős anyag megtakarítást és újrahasznosított anyag felhasználást építettünk be. Ilyen példaképpen a hőszigetelést biztosító újrahasznosított polisztirol darálék.

A műanyag hulladékról egyre többet lehet hallani mostanában. Rengeteg műanyagot gyártunk, használunk és mérhetetlen mennyiségű műanyag hulladékot termelünk. Ezek többsége megsemmisítésre kerül hőerőművekben, vagy újra granulálják és újra felhasználják. Sok hulladékkal viszont nem tudnak mit kezdeni ez hatalmast terhet ró a környezetünkre. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Föld egy zárt rendszer, így a környezetrombolások előbb vagy utóbb visszafognak hatni ránk.

A NÉÉR (többek között) ezért használ újrahasznosított polisztirol hőszigetelést. A rengeteg csomagolási hulladék és hőszigetelésből visszamaradt polisztirol hulladék újra ledarálható és felhasználható. A darálék újratáblásítása hőenergiát igényel, melytől már nem lenne alacsony energiatartalmú az anyag. Ezért hagyjuk meg ömlesztett formában. A táblával szemben gyengébb a hőszigetelő képessége ezért vastagabb hőszigetelő réteget kell készíteni belőle. Ugyan akkor a táblásítással nőne a hőszigetelés ára így viszont verhetetlen áron érhető el még a vastagság növekedés ellenére is.

 

Szintén az aktív komponens része az anyagtakarékos tető. A hagyományos ácsolt tetőszerkezetek túlméretezettek, mivel a szükséges fa méreteket nem számítással határozták meg hanem ököl szabály szerint készülnek. A szeglemezes tetőszerkezetek, viszont méretezett fa tartók, így a felhasznált fa keresztmetszetek optimálisan meghatározottak. Csak és kizárólag annyi fa van beépítve, amennyi szükséges.

Sok helyen lehet hallani, hogy a fa megújuló. Ez igaz. Újra kihajt és növekszik. De ahhoz, hogy felhasználható legyen építési vagy bútoripari célra még évtizedeket kell várni. A felgyorsult fejlődés egy még nagyobb iramban növekvő keresletet indított el. Az emberiség nyersanyag felhasználása évről évre túllépi a megengedett határ értéket. Azaz nagyobb ütemben használunk fel, mint ahogy a források megújulni, vagy pótlódni tudnának. Az anyag takarékosság éppen ezért fog egyre nagyobb hangsúlyt kapni az elkövetkezendő években, és ez igaz lesz épp úgy az építőiparra, mint más egyéb iparágakra is.

 

 

© 2018 Webépker